Zijn drones veilig?

Zijn drones veilig voor kinderen? Ja hoor!

Vliegen met een drone is zonder twijfel één van de grootste hypes van dit moment. Met een goede reden, want je kunt steeds meer met een drone. Ze vliegen snel, precies en kunnen in veel gevallen ook filmen. Zo kun je prachtige luchtbeelden maken en de wereld zien op een manier die je niet eerder zag.

Een vaak terugkerende vraag is echter of drones wel geschikt zijn voor kinderen. Kinderen vinden drones leuk, maar drones dragen ook een zeker gevaar met zich mee door de draaiende propellers en snelle bewegingen.

Je kunt een drone cadeau geven aan een kind, maar let wel op de volgende factoren.

Bescherming propellers

De gevaarlijkste onderdelen van de drone zijn normaal gesproken de propellers. Deze draaien met zeer hoge snelheid rond om de drone in de lucht te trekken. Hoewel propellers van plastic zijn, kunnen ze dankzij deze snelheid behoorlijk wat schade aanrichten. De propellers van grotere drones zijn vanwege het hardere materiaal gevaarlijker dan die van mini drones.

Veel drones, met name goedkopere modellen, beschikken echter ook over propellerbeschermers. Deze beschermers zijn ringen rond de propellers. Vliegt de drone nu ergens tegenaan, dan word is de kans een stuk kleiner dat de propellers schade aanrichten. Tegelijkertijd is de kans ook groter dat de propellers heel blijven bij een crash.

Verschillende standen van de drone

Sommige drones hebben verschillende standen waarin gevlogen kan worden, van beginner tot expert. In de beginnerstand is de besturing vrij simpel en de drone traag. Voor kinderen is deze stand aanbevolen, omdat de kans zo minder groot is dat er per ongeluk met een noodvaart op iemand wordt ingevlogen.

Let goed op stabiliteit van de drone

Een kleine drone ligt voor de hand voor kinderen, maar een grotere drone is doorgaans stabieler dan een mini drone. Natuurlijk is voor een kind een dure DJI Phantom iets te veel van het goede, maar overweeg een drone uit de middenklasse, omdat deze in elk geval stabieler en dus veiliger vliegt dan sommige mini drones.

Veiligheidsbril dragen

De meeste lichamelijke schade als gevolg van drones is oogschade wanneer de drone op ooghoogte per ongeluk richting iemand of de bestuurder zelf wordt gestuurd. De ogen zijn zeer gevoelige organen en zeker voor de draaiende propellers erg kwetsbaar.

Laat kinderen tijdens het vliegen een veiligheidsbril dragen. Bij eventuele ongelukken blijven in elk geval de ogen ongedeerd.

Altijd nauwkeurig toezicht

Boven alles is het bij jonge kinderen belangrijk om altijd toezicht te houden tijdens het vliegen. Ook moet er bepaald worden of het kind in de eerste plaats voldoende leeftijd heeft om te kunnen vliegen met de drone. Soms betekent dit dat het kind teleurgesteld moet worden, voor zijn of haar eigen veiligheid.