Speelgoed van het jaar

Speelgoed van het Jaar is een verkiezing waarin ingezonden speelgoed door een vakjury wordt beoordeeld. Er zijn 6 leeftijdsgroepen. Uit elke groep kiest de jury een winnaar. De jury zelf bestaat uit 14 personen: inkopers, journalisten en speelgoeddeskundigen. Ze bekijken de speelwaarde, kwaliteit, originaliteit, verkrijgbaarheid en de prijs/kwaliteit verhouding. In elke leeftijdsgroep zijn vier of vijf artikelen die genomineerd kunnen worden. De consumenten van Nederland zijn degenen die de winnaars bepalen. Men mag in de periode september – december een stem uitbrengen op het favoriete speelgoed. In 2014 namen ruim 13.000 mensen in Nederland deel aan de verkiezing en brachten ze gezamenlijk meer dan 51.000 stemmen uit.

Winnaars in 2014
In de leeftijdsgroep 0 t/m 3 jaar was Vtech de winnaar met het Zoef Zoef Dieren Boomhuis. Volgens de pedagogen in de jury stimuleert het boomhuis de motorische vaardigheden en verbeelding van het kind. Het Super Sand Castle is een speelzand met verschillende vormpjes en was de winnaar in de categorie 4-5 jaar. Lego’s Friends Heartlake winkelcentrum was de beste in de groep 6-7 jaar en spellenmaker Hasbro won in de groep 8-9 jaar. Met de Rainbow Loom Starter Kit kunnen kinderen armbandjes maken. Dit speelgoed was de beste in de leeftijdsgroep 10-11 jaar.

kritiek op de verkiezing
Er zijn wel een aantal kritische noten te plaatsen bij het toekennen van de prijzen. Wil een bepaald artikel genomineerd worden dan is de inzending gratis maar bij nominatie moet er 4500 euro betaald worden. Voor een groot bedrijf is dit bedrag geen probleem maar voor een klein bedrijfje is het toch een obstakel om nieuw speelgoed in te sturen. Bekende merken worden dan ook vaak uitgekozen als speelgoed van het jaar. De leveranciers doen graag mee omdat de verkiezing veel publiciteit trekt en het juryrapport in allerlei media zal verschijnen. In 2014 werd in 300 kranten en magazines aandacht besteed aan de verkiezing.

Speelgoed van het Jaar in Belgie

De samenstelling van de jury bestaat in Belgie uit 13 professionals van de speelgoeddistributie en 8 journalisten. Een belangrijk verschil met Nederland is dat er met andere groepen gewerkt wordt. In de Nederlandse verkiezing zijn 6 leeftijdsgroepen. In Belgie is de onderverdeling als volgt: eerste leeftijd speelgoed, meisjesspeelgoed, poppen, speelfiguren, creatief & educatief speelgoed, gezelschapsspellen voor het gezin, gezelschapsspellen voor kinderen, denk- en logicaspellen, jongensspeelgoed, elektronisch speelgoed en buitenspeelgoed. Ook in Belgie winnen bekende merken vaak de verkiezing van een bepaalde categorie. Geen enkel merk won twee keer in een categorie. Bij het jongensspeelgoed ging de eer naar Lego’s Phoenix Vuurtempel. Bij de poppen was Little Love -praat met mij – van Vtech de winnaar. Playmobil was het best bij de speelfiguren en Ravensburgers Scotland Yard Master won bij de gezelschapsspellen voor het gezin.