Modeltreinen

Modeltreinen van Märklin

Modeltreinen waren vroeger razend populair. Het bekendste merk destijds was Märklin dat een prachtige collectie had van locomotieven en spoorwagons. De schaalgrootte (H0, half nul) was 1:87. De treintjes stonden destijds uitgestald in vitrines van de plaatselijke speelgoedwinkel. De grote imposante stoomlocomotieven waren de blikvangers van de winkel. Behalve treinen en wagons kon men ook veel bouwdozen kopen met huisjes van het merk Faller. Deze konden door middel van een klein lampje verlicht worden wat de spoorbaan een sprookjesachtig effect gaf als het donker was. In de loop van de jaren verdween geleidelijk de vraag naar de elektrische modeltreinen van Märklin. In 2006 werd de trotse familieonderneming verkocht aan een investeringsmaatschappij in Londen. In 2013 wisselde het bedrijf nog een keer van eigenaar. Märklin is thans in handen van het Duitse familiebedrijf Simba Dickie.

SpeelgoedSpeelgoed

Fleischmann & Trix

Bij concurrent Fleischman kon je terecht voor goedkopere modellen. Trix was het merk als je wel een modelbaan wilde hebben maar geen ruimte had in huis. De treintjes van Trix hadden een schaalgrootte van 1:160.

Märklin modeltrein kopen

Tegenwoordig moet je wel zoeken naar een verkooppunt voor (elektrische) modeltreinen van Märklin. In de gewone speelgoedwinkels zijn ze niet meer te koop. Liefhebbers kunnen waarschijnlijk het best terecht op de website van Conrad.nl waar een grote collectie modeltreinen te koop staat. Er zijn 101 locomotieven van Märklin beschikbaar waaronder enkele topmodellen van vroeger zoals de “Krokodil” van de Schweizerische Bundesbahnen (€425). Het duurst zijn de modeltreinen die uit twee delen bestaan (€499-€749). Vaak is de trein op voorraad maar soms loopt de levertijd op naar enkele weken. Uitschieters zijn levertijden van 28 weken. Ook is er een ruim assortiment aan rijtuigen (443 artikelen), gebouwen (125), stations (90) en accessoires. Op de website marklin.nl is weinig te koop. Bij bijna alle locomotieven staat vermeld dat deze niet meer worden geproduceerd. Liefhebbers van het merk kunnen er wel informatie vinden zoals clubs en dealers.

BOL

BOL.com heeft in zijn assortiment van Märklin 70 artikelen te koop. De H0 Diesellocomotief DB Cargo werkt op wisselstroom en kost €154. Een aantal kleinere HO diesellocomotieven hebben een prijskaartje van €75.