Kopen bij buitenlandse webshop

Online aankopen €22,5 miljard
Nederlandse consumenten hebben vorig jaar online voor €22,5 miljard euro aan producten en diensten gekocht. Dit werd bekend gemaakt door de Thuiswinkel Markt Monitor. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Duitse marktonderzoeksinstituut GFK in samenwerking met Postnl. Nederlanders kopen ook steeds meer in het buitenland. In 2017 werd er voor 817 miljoen euro aan spulletjes en diensten gekocht via buitenlandse webwinkels. Dit is een kwart meer dan in 2016.
speelgoed kopen online bij bartsmit

E-commerce groeit

De meeste consumenten gebruiken een laptop (52%) of desktop (32%) om te winkelen op het internet. Een kwart gebruikt liever hun smartphone of een tablet. Het internet wordt voor de detailhandel steeds belangrijker. Bijna 10% van de totale omzet gaat tegenwoordig via het internet. De grootste stijging in de online verkopen was bij Gezondheid & Beauty, Voeding en Huis en tuin. Speelgoed, kleding en schoenen doen het nog steeds goed. Online boodschappen wint sterk terrein.

Buitenlandse webshops

Een derde van de Nederlandse kopers heeft wel eens iets gekocht in een buitenlandse webshop. Vooral webwinkels in China, Duitsland en Engeland trekken Nederlandse kopers. Internetgigant Amazon maakt waarschijnlijk binnenkort zijn entree op de Nederlandse markt. Nu verkoopt het bedrijf alleen nog maar e-books op de Nederlandse site maar straks is het gehele assortiment beschikbaar. De algemene verwachting is dat veel Nederlanders zullen gaan shoppen bij Amazon. Nederlandse webshops als BOL.com, Intertoys en A&H zullen er een geduchte concurrent bij krijgen.

Belasting en garantie

Mocht je iets bestellen op het internet bedenk dan wel dat er invoerrechten geheven kunnen worden. Kleine pakjes met een waarde tot 22 euro worden meestal ongemoeid gelaten. Bestel je een tablet bij de Chinese webshop Alibaba dan heb je kans dat je invoerrechten moet betalen. Ook is de garantie minder goed geregeld dan in een Nederlandse webshop. Een tablet van een paar tientjes zul je niet snel terugsturen naar China als de kwaliteit tegenvalt. In Nederland heb je 14 dagen wettelijke bedenktijd om het product retour te zenden.