Kindertijdschriften

In 2017 kwam de tweede NOM Kids Monitor uit van mediabureau GfK Intomart. In dit onderzoek onder kinderen van 6-12 jaar wordt gepeild hoe kinderen media gebruiken. De belangrijkste conclusie was (niet erg verrassend) dat kinderen erg actief zijn in het mediagebruik. De televisie stond bovenaan met 97% gevolgd door de bioscoop en een boek lezen. Ongeveer 63% van de jeugdigen las wel eens een of meerdere kindertijdschriften.

Speelgoed kopen online

Welke media gebruiken kinderen?

Uit een eerder onderzoek in 2014 bleek dat Facebook, Hyves en Twitter het hoogst scoorden bij de social media. Kinderen vinden het leuk om spelletjes te spelen op Facebook. Populaire kinderwebsites waren Zapp.nl, Nickelodeon en Donald Duck. In 2014 las bijna 94% een tijdschrift. Dat is best een opmerkelijk verschil t.o.v het onderzoek in 2017. Desondanks mag je concluderen dat een tijdschrift nog steeds gewild is bij jonge kinderen. Zowel bij de jongens als de meiden is de Donald Duck het meest populair. Kidsweek, Nickelodeon Magazine, National Geographic Junior en de Tina doen het ook erg goed.

Donald Duck

Het bekendste kindertijdschrift is de Donald Duck. De hoogtijdagen lagen in 1980 toen de betaalde oplage meer dan 450.000 bedroeg. Niet alleen kinderen lezen de Donald Duck. Ook veel volwassenen volgen de avonturen van Donald en zijn drie neefjes Kwik, Kwek en Kwak. Volgens de Wikipedia lazen 1,3 miljoen Nederlanders in 2014 wel eens een keertje de Donald Duck. Heb jij ook belangstelling of wil je een keuze maken uit een van de andere tijdschriften? Kijk dan eens online voor een aanbieding. Je ontvangt een leuke korting en/of een cadeau wanneer je een abonnement afsluit.

Tina

Het bekendste meiden kindertijdschrift in Nederland is de Tina. Behalve stripverhalen staan er in de Tina ook interviews, posters, shownieuws en tips over winkelen en knutselen. De jaarlijkse Tina Dag in Duinrell trok 25.000 bezoekers. Twee keer per jaar verschijnt het Tina Vakantie- en Winterboek.

Oude stripbladen

Een aantal bekende Nederlandse stripbladen van vroeger zijn de Sjors (1954-1975) en de PEP (1962-1975). Hoewel de PEP relatief kort bestond werd het een befaamd stripblad met legendarische strips van Michel Vaillant, Dan Cooper, Roodbaard en Blueberry. Door de dalende oplages gingen beide striptijdschriften op in de Eppo. De strip Storm van tekenaar Don Lawrence was een groot succes maar kon het tij niet keren. In 1986 hield ook de Eppo het voor gezien. Het blad ging daarna onder verschillende andere namen verder maar kon het succes van vroeger nooit meer evenaren.

Kadootjes voor kids: Loopfietsen, kinderfietsen, zwembaden